SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN

Croatian Spectrum

"Don’t throw your money out the window", kaže naš klijent Croatian Spectrum iz Dublina, koji zahtjevnom irskom tržištu nudi visokokvalitetne, moderne otvore za građevinarstvo. Iako je management tvrtke, po našem skromnom mišljenju, do sada imao pristojan vizualni dentitet, oni nisu bili zadovoljni i smatrali su da trebaju nešto bolje.

Naš kreativni tim prihvatio je zadatak na način koji nije davao mnogo prostora za "eksperimentiranje". Croatian Spectrum trebao je funkcionalan logo. U našem slučaju to je morao biti prozor... i to ne običan. Prozor je bez sumnje pravokutnik, a vrhunski pravokutnik je kvadrat. Vizualizacija je "opterećena" u prvom redu imenom Croatian Spectrum za kojeg klijent drži da je adekvatan i po svim dosadašnjim saznanjima tržišno motivirajući. Naravno, slijedili smo standarde hrvatske stilistike. Blagi otklon od kockice predstavljen je u formi kvadratnog prozora (crveni ram) s dominirajućim narandžastim rombom koji ilustrira otvoreno krilo.

ako je u kreativnom procesu bilo nejasno kako postići originalnost unutar već svjetski afirmiranog hrvatskog vizualnog identiteta, problem je riješen na visokoj razini. To se posebno ogleda u slučajevima dezeniranja, gdje dezen ne predstavlja samo uobičajeni multiplicirajući logo angažman, već u konačnici čini sustav prozora (dakle objekat) od kojih je redovito jedan prozor otvoren - Croatian Spectrum.

Naručitelj: Croatian Spectrum, Dublin (IRL)
Za naručitelja: Željko Jurilj
travanj 2009.