SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN

Feal

Dizajn je već duži niz godina multidisciplinarna djelatnost. Konkretno, u grafičkom dizajnu koncept nekog kreativnog procesa često ovisi o dobroj fotografiji. Iako još uvijek većina naših klijenata nema hrabrosti uložiti u vrhunsku fotografiju, mi ćemo svakako spomenuti one koji su itekako prepoznali važnost ove vrste ulaganja. U suradnji sa Studiom Blagec iz Splita (na narednim slikama Ljudevit Blagec s asistentom).

Kroz rad agencije, upoznali smo ljude iz različitih branši i redovito ostali iznenađeni kako sve više naših klijenata cijeni segment estetike neizmjerno važan u ovom poslu. S druge strane, nikada nismo krili razočaranje kada bi svjedočili kako domaće tvrtke koje iznimno dobro stoje sa poslovanjem, svoj marketing i oglašavanje zasnivaju na vrlo lošoj foto-produkciji i video prezentaciji. To se sigurno ne odnosi na našeg klijenta Feal iz Širokog Brijega.

Kako smo ipak navikli prezentirati vam primjere dobro odrađenog posla, te se pojedinim marketinškim potezima naših klijenata služiti kao dobrim primjerima ulaganja novca, na ovim stranicama još jednom ukazujemo na važnost dobre fotografije. Tijekom ove godine imali smo priliku surađivati sa širokobriješkim magnatom, tvrtkom Feal. Ugledni vlasnici i njihov managerski krug suradnika odlučili su se na odvažan korak u poslovanju - fotografijom dokumentirati sve svoje refernce postignute u ranijem periodu, kao i vrlo atraktivnu i zahtjevnu proizvodnju. Na začetku suradnje ustanovilo se kako će posao biti većeg opsega i kako će biti potrebno uključiti i naše vanjske suradnike. U projekat smo uključili našeg suradnika, Ljudevita Blageca iz Studija Blagec u Splitu koji se više od 15 godina profesionalno bavi fotografijom.

Obzirom da su reference tvrtke Feal najčešće veliki stambeno-poslovni objekti, svakako je morala biti korištena sva raspoloživa oprema za vrhunsko snimanje; koristio se kran za posebno kadriranje iz zraka. Snimci tog tipa izazvali su najviše zanimanja kod klijenata jer su bili svjesni da baš takve fotografije najbolje dokumentiraju njihov rad i uslugu koju pružaju.

Važan podatak unutar ovog projekta je taj da je klijent od samog početka bio svjestan kako je proizvod bolje fotografirati u konkretnoj primjeni, nego kategorično snimati profile raznih otvora, koji bi bili posve nezanimljivi potencijalnom kupcu ili poslovnom suradniku. Redom se radilo o impozantnim objektima, pa su fotografije producirane bez većih poteškoća, a vrlo važan faktor bilo je i pogodno vrijeme za snimanje, zimski vedri dani bez smoga i velike vlage. Zaključili bismo da je tvrtka Feal vrhunskom fotografijom riješila mnoge dileme načinu prezentiranja svog asortimana proizvoda, prikazivajući iste uz potpis profesionalaca.

Naručitelj: Feal, Široki Brijeg
Za naručitelja: Marina Barbarić
Forografija: Studio Blagec, Split (HR)
prosinac 2005.