SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN

Franjevačka galerija

Katolički kalendar 2004

Rad svećenika franjevačkog reda još uvijek dobrim dijelom čini okosnicu kulturnih zbivanja u Bosni i Hercegovini. Veliki čuvari tradicije, jezika, umjetnosti i kulturnog naslijeđa uopće, danas posvećuju brigu i sintezi mnogih umjetnosti - dizajnu. Poznati kao vrlo profilirani teolozi, mahom izvrsni estetičari i u našem slučaju galerijski kustosi, širokobriješki franjevci su posegnuli za strategijom ipak netipičnom za njihov dosadašnji rad.

Fra Vendelin Karačić, veliki prijatelj SMART-a u suradnji sa ostalom braćom franjevačkog samostana u Širokom Brijegu, odlučio je katoličkom kalendaru dati veliki značaj, kako unutar promocije Franjevačke galerije tako i u definiranju novog odnosa sa vjernicima, posebno mlađom populacijom. Izvrsna strategija, ako uzmemo u obzir da gotovo svaka crkvena institucija već godinama, ako ne i desetinama godina, nudi jedan te isti primjerak jednolisnog katoličkog kalendara.

Suradnja sa franjevcima počela je prvim dizajniranim kalendarom iz 2004. godine. Postavljaju se prvi standardi u vizualnom tretmanu kalendarija, tematska rješenja pojedinog mjeseca, ilustracije... Predivna Kočerinska ploča temeljna je ilustracija svakog lista, a paralelno se definira svaki list individualno radovima nepoznatih autora mahom iz razdoblja XVI. XVII. i XVIII. stoljeća. Franjevci uglavnom koriste kalendar za svojevrsnu promociju, gotovo katalošku, velikog broja umjetničkih djela unutar njihova bogatog fundusa i samostanske riznice. Istovremeno, poznati kao tvorci likovne akademije na Širokom Brijegu, odgajaju novu akademsku umjetničku populaciju u Bosni i Hercegovini, čije radove također promoviraju kroz kalendar. Rekli bismo, marketinški stručnjaci i jedni od vrhunskih klijenata SMART-a.

Naručitelj: Franjevačka galerija Široki Brijeg (BiH)
Za naručitelja: Fra Vendelin Karačić
Kolovoz 2003.

Katolički kalendar 2006

Suradnja s franjevcima dalje se razvijala 2006. godine novim dizajnom kalendara. Pored standardnog 13-listnog zidnog kalendara, krenulo se u realizaciju i ostalih formata: džepnog, stolnog i jednolisnog. Tom idejom pokušalo se ući u dio svakog životnog prostora: ureda, škole, obiteljskog doma... a džepni kalendar ponuditi kao obvezan dio svakog novčanika, torbe... U tome se uspjelo.

Tematika koja je definirala kalendar iz 2006. bili su prikazi iz Kristova života, sa naglaskom na posljednju večeru, uglavnom radovi studenata postdiplomskog studija ARS SACRA Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg. Upravo se u tome očituje vrijednost ovog kalendara, a i njegova svrha.

Naručitelj: Franjevačka galerija Široki Brijeg (BiH)
Za naručitelja: Fra Vendelin Karačić
Listopad 2005.

Katolički kalendar 2007

Već tradicionalni katolički kalendar Franjevačke galerije u 2007. godini u našoj agenciji proći će kroz ozbiljnu transformaciju. Na inicijativu kreativnog tima SMART-a kreće se u radikalnu izmjenu formata kalendara, što je samo doprinijelo njegovoj još većoj popularnosti, jer je svoj put uspjeha odavno prešao. Sa dozom skepticizima, ali i teretom tradicije, franjevci su ipak smjelo ušli u taj pothvat, i novi format ugledao je svjetlo dana.

Važno je spomenuti da je upravo te godine kalendar prezentirao seriju vitraja izrađenih za crkvu u Ružićima. Autori vitraja su studenti postdiplomskog studija ARS SACRA na čelu sa njihovim profesorom Antom Kajinićem, prodekanom širokobriješke akademije. Format kalendara se prilagodio upravo specifičnosti formata samih vitraja. To je dokaz jedne izvrsne suradnje dizajnera i klijenta.

Naručitelj: Franjevačka galerija Široki Brijeg (BiH)
Za naručitelja: Fra Vendelin Karačić
Studeni 2006.

Katolički kalendar 2008

Klijenti su nerijetko i prijatelji jer s njima postoji suradnja i izvan ureda. Kod određenih prijatelja, zasigurno svi imamo privilegiju. Osjećamo da u suradnji sa Franjevačkom galerijom imamo određenu dozu povlastica jer nam povjeravaju posao gotovo bez posebnih najava ili priprema. Ponekad klijenta predobro poznajete ili su s vremenom potpuno usvojili vaš stil rada.

U svakom slučaju i u godini 2008. pristupilo se dizajnu još jednog katoličkog kalendara Franjevačke galerije. Promijenjeni format, novi image, a naravno i nove likovne ilustracije definiraju i novi kalendarij. Svetački život, život posvećen vjeri i Bogu predstavljen je nizom portreta svetaca, franjevaca i povijesnih ličnosti. I dalje se inzistiralo na svim oblicima kalendara, pa čak i izradu čestitke, jer je to uistinu bio odličan način samopromocije.

Naručitelj: Franjevačka galerija Široki Brijeg (BiH)
Za naručitelja: Fra Vendelin Karačić
Studeni 2007.

Katolički kalendar 2009

Dizajn svakog tiskanog materijala, u ovom slučaju kalendara, je postupak koji podrazumijeva blisku suradnju dizajnera i klijenta: dizajner koristi svoje znanje, iskustvo, kreativnost i senzibilitet kako bi prepoznao klijentove želje i pretvorio ih u stvarnost; klijent je cijelo vrijeme uključen u razvoj projekta i povratnom informacijom usmjerava dizajnera u pojedinim fazama dizajniranja. Takva suradnja jamči klijentu željene rezultate uz značajnu uštedu vremena, novca i energije, kako za vrijeme faze dizajniranja, tako i za vrijeme realizacije projekta. Očekivano se ušlo u realizaciju kalendara Franjevačke galerije i za 2009. godinu. Vjerujemo kako već prepoznajete svojevrstan 'smartovski' rukopis ali i dosljednost franjevaca u odabiru ilustrativnih segmenata. Manjom retrospektivom velikog hrvatskog kipara Stipe Sikrice, ujedno pročelnika kiparstva širokobriješke Akademije, vizualno se obogatio kalendar, uz jedan novi ton sive boje za efekt luksuzne elegancije.

Naručitelj: Franjevačka galerija Široki Brijeg (BiH)
Za naručitelja: Fra Vendelin Karačić
Studeni 2008.