SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN

Grad Mostar

Kada govorimo o institucionalnom dizajnu, teško da se u BiH možemo pohvaliti nekim dobrim pokušajima. Većinom su mnoge vizualne percepcije pojedinih institucija (herladika, državna zastava) definirane zakonskim regulativama. No, kad se radi o turističkoj promociji pojedine regije ili grada, otvorene su mnoge mogućnosti. Također svi projekti vezani za kulturnu djelatnost grada ili općine, se mogu se dovesti na višu razinu vizualne percepcije i dizajna uopće.

Projekat pod nazivom 'Čistimo svi' išao je u smjeru podizanja ekološke svijesti građana Mostara. Nakon rata i ratnih devastacija, trebalo je preodgojiti nove generacije kako bi cijenile okoliš u kojem žive.

Djelatnici gradske uprave Mostar iz sektora za kulturu, na čelu sa gospođom Ingom Dragoje Mikulić, realizirali su u našoj agenciji niz svojih zamisli i projekata. Obzirom da Hercegovina i Mostar nude ogroman potencijal u smislu turističke promocije, suradnja je išla u različitim smjerovima.

Iste godine dogodio se povijesni trenutak u gradu na Neretvi, obnovljen je Stari most. U procesu kandidature za UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika SMART je dizajnirao billboard unutar tog projekta.

Naručitelj: Grad Mostar (BiH)
Za naručitelja: Miroslav Landeka
Travanj, 2005.

U srpnju 2006. godine dizajnirali smo afišu kojom je najavljena izložba kolekcije slika Ksenije Neimarević koja je darovana gradu Mostaru 1988. godine. Impozantnu kolekciju Ksenija je naslijedila od svog oca Save Neimarevića koji je rođen u Mostaru. Među autorima djela nalaze se mnoga imena koja imaju svoje mjesto u antologiji likovne umjetnosti ovih prostora, poput Mehe Sefića, Nedjeljka Gvozdenovića, Peđe Milosavljevića, Nikole Graovca i mnogih drugih.

Naručitelj: Grad Mostar (BiH)
Za naručitelja: Inga Dragoje Mikulić
Srpanj, 2006.

Tijekom 2007. godine još uvijek je trajao projekat kandidature Starog mosta i gradske jezgre za UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika. Unutar tog opsežnog projekta SMART je dizajnerskim rješenjima intervenirao više puta. Prigodom održavanja 9. kongersa Organizacije gradova svjetske baštine u Kazanu u lipnju 2007. godine, dizajnirali smo univerzalni plakat u svrhu promocije projekta kandidature Mosta kao i stare gradske jezgre. Kalkulator smo doveli na razinu univerzalnog abakusa koji pomoću prepoznatljivih piktograma na tipkama rješava zamišljeni projekat okolnog sadržaja, a time ispunjava zahtjeve komisije koja odlučuje o zaštiti mostarskog spomenika.

Naručitelj: Grad Mostar (BiH)
Za naručitelja: Senada Demirović-Habibija
Lipanj, 2007.