SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN

Mo Interijer

Piktogrami su elementi vizualne komunikacije koji preko odgovarajućeg simbola pružaju jasnu i nedvosmislenu potrebnu informaciju. Prostor koji nas okružuje ispunjen je piktogramima na raznoraznim lokacijama, počevši od željezničkih, autobusnih stanica i zračnih luka pa sve do stadiona, velikih dvorana i hotela. Ljudi se svakodnevno susreću s piktogramima, a da toga glavnom nisu ni svjesni. Većina prometnih znakova spada u piktograme jer izravno izražavaju informacije, zabrane ili naloge. Bit piktograma nije u rebusima ili zagonetkama već u kreativnom postupku u kome se likovni elementi nižu u jedinstvenom, najprostijem i najlogičnijem rasporedu. Upravo zato su piktogrami toliko izazovni u današnje vrijeme, kako za likovne umjetnike, tako i za poslovne ljude.

Piktogram strelice ima dugu povijest koja zapravo potječe od gestualnog pokreta rukom koja upućuje na neki smjer. Kroz niz godina, pokret ruke se reducirao na najprostiji piktogram kreiran sa tri crtna poteza te rotiran u smjerovima: gore-dolje, lijevo-desno. Od strelice, razvio se cijeli sustav signalizacije, danas posve neophodan u svakodnevnom životu. Ne čudi podatak da svaka ozbiljnija tvrtka, pored standardnih marketinških strategija, dio sredstava obvezno ulaže u putnu signalizaciju, ali i signalizaciju u enterijeru.

Management tvrtke Mo Interijer primjenio je sličnu strategiju i u našu agenciju došao sa zahtjevom za izradu serije tabla putne signalizacije. Klijent je smatrao da mora riješiti sve dileme potencijalnih kupaca u pronalaženju njihovog prodajnog mjesta koje bez dodatnih uputa nije bilo lako pronaći. Realizacija je uspjela, klijent je zadovoljan a prije svega, potencijali kupci osjećaju dobrodošlicu pri svakoj tabli koja ih vodi do samog prodajnog mjesta.

Polučeni uspjesi sa signalizacijom ogledali su u daljnoj suradnji izrade bannera za mostarski Sajam gospodarstva. Gospodin Miro Šuman nije više imao dilema ni oko redizajniranog tipografskog logotipa kojeg je sve više forsirao u promidžbi.

Naručitelj: Mo Interijer, Mostar (BiH)
Za naručitelja: Miro Šuman
Siječanj 2008