SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN

Muzej Stari most

Projekt dizajniranja za jedan novi mostarski muzej, smješten u staroj jezgri mosta, podrazumjevao je dizajniranje dijela eksponata prezentacijske funkcije, kompletne signalizacije, kao i kataloga i drugih promotivnih sredstava. Naš angažman bio je opterećen izuzetno kratkim rokovima, vezanim za termin otvaranja, kao i za vrlo složenu koordinaciju i suradnju s drugim sudionicima na projektu; izvođači, projektant, nadzor, stručni konsultanti…

Iako je čitavo vrijeme odvijanja bio na gornjoj granici rizičnosti, datum dovršetka projekta nije došao u pitanje i to u prvom redu zbog maksimalnog angažmana svih učesnika. Osobito ističemo projekt managera, gosp. Šaina, pod čijim je profesionalnim vodstvom projekt dovršen i predan gradu Mostaru na korištenje.

Kod svih sredstava dizajna uspjeli smo nametnuti jedinstven stil, prihvaćen od meritornih suradnika na projektu, autora postavke, gosp. Marcella Lottia, stručnih konsultanata, projekt managera i uprave muzeja. Možemo reći da smo postavili i vizualni identitet muzeja i kroz sva sredstva dizajna ostali dosljedni u jedinstvenim grafičkim i tipografskim kodovima, pogodnim za daljnje usavršavanje i razvijanje.

Zajedno s projektantom rekonstrukcije, renomiranim mostarski arhitektonskim biroom "Ars Pool" (Branka Rozić, Tihomir Rozić, Vanja Batinić, Ivana Čuljak) dizajnirali smo vrlo atraktivnu i efektnu signalizaciju, uspjevši ne narušiti autentični i vrlo vrijedni prostor nacionalnog spomenika nulte kategorije. Isto se odnosi na dizajn prezentacijskih panoa koje smo riješili uz pomoć partnera "Interactive" iz Širokog Brijega, regionalnog lidera iz područja prezentacijskih tehnologija.

Kompletna promotivna sredstva, kao i prezentacijske panoe, dizajnirali smo u suradnji s povijesničarkom umjetnosti Ingom Mikulić Dragoje i arheologinjom Ivankom Miličević-Capek.

Naručitelj: Grad Mostar (BiH)
Za naručitelja: Anto Šain
kolovoz 2006.