SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN

Jusuf Nikšić Jusa - Protest

Umjetnik duboko promišlja o društvenom stanju svijesti. On zbog svoje posebne percepcije o stvarnosti, dublje proživljava pojave poput nepravde, nemara, vandalizma i zapostavljanja naslijeđenog što je slučaj u ovoj priči. Uslijed toga on ima potrebu za javnom reakcijom.

Izložba pod nazivom "Protest", otvorena 9. rujna, 2006. godine točno u 5 do 12, bila je upravo ta reakcija mostarskog akademskog slikara Juse Nikšića. U galeriji Branko Šotra u Stocu, Jusa Nikšić izložio je uglavnom prazne okvire mogućih umjetničkih djela. Bila su tu i dva djela aproksimirana, uvjetno rečeno, na prazno (mrtva priroda) i idealizirano (hipotetska panorama Stoca). Važan je podatak da je Šotra nekada bio osobni mentor i prijatelj Juse Nikšića. Ta činjenica dodatno pojačava njegovu želju da naglas progovori o zaboravu na njegov lik i djelo, a obnova galerije nakon rata nije ni želja lokalnih vlasti.

SMART je u cijelu koncepciju Protesta bio uključen dizajnom kataloga za izložbu. Fascinirani Jusinom idejom, dopustili smo sebi da zakoračimo u njegovo područje konceptualne umjetničke sfere. Katalog smo dizajnirali kao klasičan dokument o izloženim djelima, ali ono što je našu ideju približilo Jusinoj, bilo je spaljivanje kataloga koje su na samom otvorenju dijelile djevojke noseći na rukama gumene zaštitne rukavice. Dojmljivi i jezivi prizori istovremeno. Svojevrsni performans počinje točno u 11:55. Nestrpljivoj publici nije dozvoljeno ulaziti ranije, ima tu pomalo i sile. Hostese prilagođene deratizaciji u gumenim rukavicama dijele izgorene kataloge.

Posjetitelji su pomalo ustuknuli, paze da ne isprljaju ruke, postaju oprezni, kuda da idu, gdje da stanu… Snažnom porukom protesta, kojeg smo i mi podržali, Jusa je uspio natjerati sve nazočne na izložbi da zastanu i zamisle se nad praznim okvirima. U pet do dvanaest svi su ipak sve shvatili.

Naručitelj: Slovo Gorčina, Stolac (BiH)
Za naručitelja: Jusuf Nikšić Jusa
rujan, 2006.