SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN

Sindikat Hrvatske pošte

Kroz dugi niz godina razvili smo suradnju sa Hrvatskom poštom Mostar i uspjeli jednoj takvoj instituciji potpuno izgraditi image preko većine tiskanog materijala. No, ostali smo zatečeni kada se u agenciju javio sindikat ove velike institucije sa istom željom da dizajniramo sav materijal što tiskaju. Prije svega, bilo je jasno da trebamo razmišljati o posve suprotnoj stilistici koju forsira pošta. Za to postoji isključivo jedan razlog; oduvijek je poznat tradicionalni prijepor između uprave tvrtki i njihovih sindikata.

Iako su odnosi uprave i sindikalista ove institucije iznimno prijateljski, ipak smo zadržali detalj koji blago asocira na općepoznati identitet sindikata i sličnih organizacija. Ruka pomirenja pružena u smjeru uprave, karikirano poziva na zajednički dogovor i kompromis. No, da bi smo ipak ostavili dizajnerski rukopis, ruku smo modificirali u smjeru underground stila, koji naglašava odlučan nastup običnog građanina, spremnog da se bori za svoja prava.

Ciljano smo izabrali karakteristična korporacijska sredstva. Poslužili smo se njima kako bi ideju što više približili klijentu, te ga inspirirali za slijedeći skup sindikata. Iako će ovo zvučati neobično, sjetimo se mnogih pokreta i organizacija u povijesti koji su ostali zapamćeni po vizualnim idenitetima: fantastični logo poljskog pokreta Solidarnošć (ljudi u grupi drže zastave), World Wide Foundation (ikona pande), Woodstock se često spominje uz znak peace (mir), Bob Geldof je 1985. godine pokrenuo ideju o humanitarnom koncertu za pomoć Africi. Pokret je ostao zapamćen po gitari u obliku afričkog kontinenta.

Naručitelj: Sindikat Hrvatske pošte, Čapljina
Za naručitelja: Mladen Raguž, Anđelko Marić, Miljenko Bošnjak
travanj 2008.