SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN

Susreti s fra Jozom

S našim klijentima iz Međunarodnog kumstva djeteta HZHB iz Širokog Brijega surađujemo povremeno i uspješno. Ovaj put imali smo čast da dizajniramo drugo prošireno izdanje knjige intervjua s vlč. fra Jozom Zovkom, autorice Sabrine Čović-Radojičić.

Zbog velikog zanimanja javnosti za knjigu, naši klijenti u ustanovi Međunarodno kumstvo djeteta su odlučili u posebnom monografskom izdanju ponuditi ovu lijepu knjigu na više jezika. U okvirima navedenog kretali su se zahtjevi ka dizajnu. Na osnovu pripremljenih uredničkih materijala, naša agencija je ponudila koncepciju koja je zadovoljavala sve zahtjeve klijenta i to na zavidnoj razini.

Ponudili smo nešto rjeđe korišten format, želeći na prvi pogled postići originalnost monografije. U isto vrijeme knjiga nije izgubila na tehnologičnosti i naravno ekonomičnosti. Te dvije dizajn značajke, zajedno s klijentom, stavili smo u prvi plan jer, moramo istaći, da je projekt Susreti s fra Jozom grandiozan u svakom obliku i u startu se podrazumjevalo da Klijenta efektno i bez problema moramo dovesti do konca i široke upotrebe svih izdanja.

Sama činjenica da, u prvoj seriji, imamo izdanje knjige na pet jezika, a da se u konačnici broj prijevoda multiplicira; za posljedicu knjiga je imala racionalan i tehnologičan dizajn. Na početku, kada smo s klijentom usvajali osnovne tehničke karakteristike, vodili smo računa da npr. pismo (font) mora imati kompletne slovne znakove kako u engleskom, tako i u poljskom jeziku itd. A to je tek mali dio problematike.

Kompozicija svake od 180 stranica morala je biti dizajnirana za bilo koju količinu teksta koja varira od prijevoda do prijevoda. Pri tome, ne treba isticati, moralo je biti vođeno računa o layoutu visokih performansi. Monografija je morala djelovati istovjetno i vrhunski i na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom i francuskom jeziku u prvoj seriji i biti spremna za svaki drugi za koji se ukaže potreba.

Sve navedeno postignuto je na istovjetnih 15 četverobojnih araka, univerzalnih za sve jezike. Raznovrsna izdanja razlikuju se samo po korici i tekstu koji ide u petoj boji. Na kraju možemo samo dodati da smo redovito ponosni na naše press file-ove, ne samo na dizajn koji je, naravno, primaran. Kada vas tijekom proizvodnje tiskara ne zovne (zbog problema) niti jedanput, bila ona u Kini ili u Grudama, možete zaključiti da imate zadovoljnog klijenta ili barem onoga kojem ste eliminirali bilo koji problem u suradnji s vama.

Naručitelj: Međunarodno kumstvo djeteta HB, Široki Brijeg (BIH)
Za naručitelja: Vesna Ćužić
studeni 2008.