SMART/RAGUŽ&BARBARIĆ DESIGN

Zbim

Zbim doo Mostar je renomirani distributer poznatih robnih marki za ugostiteljstvo, posljednjih godina lideru unutar ove oblasti djelatnosti u našoj regiji. Njihov dosadašnji marketing izvrstan je primjer tržišne komunikacije gdje je besmisleni niza slova prešao u jedan od najpoznatijih brandova unutar svoje djelatnosti. To se dogodilo zahvaljujući managerima tvrtke, gospodi Marinku Knezoviću i Zoranu Ćoriću.

Radeći isključivo na poboljšanju infrastrukture i kvaliteti usluge, namjerno su vizualni identitet stavljali po strani, čekajući pravi trenutak da svojim novim imageom ostanu na razini prepoznatljivosti koju su razvili kroz dugi niz godina. Funkcionirati lokalno, a ipak izgledati svjetski bila je glavna odrednica njihova novog identiteta.

Krajem ljeta, ove godine taj trenutak je došao i management tvrtke je u našoj agenciji usvojio novo idejno rješenje vizualnog identiteta Zbim. Djelatnost koja u cijelosti definira tu tvrtku je distribucija alkoholnih i bezalkoholnih pića. Na bazi te činjenice krenuli smo u razvoj ideje i cijelo vrijeme imali na umu da njihovu stalnu klijentelu, poslovne partnere ne smijemo razočarati.

Kombinacijom plave,narančaste i bijele boje 'igrali' smo na kontraste aludirajući pritom na sadržaj boce - u tamnoj ambalaži boce otkrij niz okusa koji te čekaju. Tipografiju smo riješili fontom Candice koji odiše retro stilom, a u kombinaciji sa dezenom, kojeg smo posebno kreirali, Zbim zvuči poput Spritea, Schweppesa ili Fante.

Na svim sredsvima primjene, odreda dizajniranim Manualom lika firme u našoj agenciji, naš Klijent je ostao dosljedan postavčjenim standardima i u primjeni je redovito dobijao izvanredne rezultate. Tako je jedan novi proces zapoćeo i kontinuirano se nastavlja u praksi. Od slučaja do slučaja, menadžment tvrtke dosljedno primjenjuje stroge standarde svoga novog branda, i već sada se očigledno vide svi rezultati osmišljene strategije lansiranja novoga identiteta ionako tradicionalnog branda.

Naručitelj: Zbim, Mostar (BiH)
Za naručitelja: Marinko Knezović i Zoran Ćorić
studeni 2009.